Annak ellenére, hogy nagyon népszerű az utóbbi időben, nem fogunk beszélni marihuánáról ebben a cikkben. Inkább ismertetni fogjuk a mezőgazdasági kender előnyeit, és hogyan lehet használni az egészségesebb életért.
Kender tea a nyugtatóbb pihenésért
Minden este 30 percel lefekvés előtt, készítsen el, és igyon meg egy csésze kenderteát (3dl forróvízbe tegyen 1 evőkanál kendertea keveréket). A kendertea megnyugtatja idegrendszerét, így mélyebb pihenést tesz lehetővé az alvás során.
Ahogy a teste jobban ellazul, az immunrendszere újra megfelelően működhet. A relaxáció kulcsfontosságú az egészséges élet számára a mai stresszes világban. A kendertea 100% -ban természetes pihenést tesz lehetővé.
Kender protein a regenerálódásért
A kenderfehérje a kendermagjából készül, és az egyik legjobb minőségű fehérje. 50% növényi fehérje, és mind a 23 természetes aminosavat, rengeteg rostot, ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz. Készítsen el minden nap fehérje italt (20g fehérjet keverjen növényi tejjel vagy vízzel), vagy keverje bele joghurtba.
Már néhány nap elteltével észreveheti izmain, hogy erősebbek a kender fehérje kiváló minőségének és természetes alapanyagainak köszönhetően.
Kendermag és olaj, az agyért és szívünkért
A kendermag és a kenderolaj a legjobb forrássa az Omega 3,6 és 9 telítetlen zsírsavaknek, amelyek nagyon fontosak a test megfelelő működéséhez, főként az agyhoz és a szívhez. A kenderolaj a legjobb alternatívája a halzsírnak. Olívaolaj helyett naponta használjunk a kenderolajat salátákhoz vagy vaj helyett. Imádni fogja a diós ízét, és szervezete megkapja a szükséges zsírsavakat és más alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat.
Ami a kendermagokat illeti, hazsnálhatja a mindenapokban ahol csak lehet. A magvak és az olaj a lehető legjobb étrendet biztosítják az emberi test számára.
A Kender Fehérje 8 Egészségügyi Előnye
Akár képzett sportoló, közepesen sokat edző vagy jelenleg nem igazán fizikailag aktív vagy, a kender fehérje por széleskörű előnyöket biztosít, így jó választás bárkinek.
Kender Fehérje Por Tápanyagprofil
A kender fehérje por kendermagból készült, ami a lenmaghoz hasonlóan kíváló tápanyaglöketet ad a testnek. A kender fehérje por tartalmaz élelmi rostot, klorofillt, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, telített zsírok, koleszterin, nátrium és cukor nélkül.
Egy adag – nagyjából 4 evőkanál (30 gramm) – organikus, kiváló minőségű kender fehérje por tartalmaz körülbelül:
120 kalóriát
11 gramm szénhidrátot
12 gramm fehérjét
3 g zsírt
5 gramm rostot
260 milligramm magnéziumot (a napi érték 65 százaléka)
6,3 milligramm vas (a napi érték 35 százaléka)
380 milligramm kálium (a napi érték 11 százaléka)
60 mg kalcium (a napi érték 6 százaléka)
1. Növeli a Fehérjebevitelt
Az első és legfontosabb, hogy a kender fehérje por rendszeres fogyasztásával közvetlenül és könnyen növelheted a teljes fehérje bevitelt. Miért olyan fontos a fehérje? Testedben a fehérjék alkotják a létfontosságú szerveket, az izmokat, a szöveteket és még néhány hormont is. A fehérjék alakítják, növesztik és fenntartják majdnem minden részünket. Ráadásul fokozza az anyagcserét és növeli a zsírégető potenciált. (3)
A megfelelő napi fehérjebevitel hiányában gyakori, hogy nehezen tudunk lefogyni, kűzdünk a fáradtsággal, hangulati ingadozásoktól és egyéb egészségügyi problémáktól szenvedünk. A kender fehérje por magas fehérjetartalma segít megelőzni a fehérje hiányt, és biztosítja a szükséges fehérjebevitelt.
Kendermag 100 grammonként 25 gramm fehérjét tartalmaz. Ez magasabb, mint az összes többi növényi forrás, és magasabb, vagy egyenértékű szinte az összes hús és hal fehérjével. Papíron úgy tűnik, hogy a szója jobb eredményeket mutat, mint a kender. A kendermag 25% fehérjét tartalmaz, míg a szója 32%-ot. A szója emellett valamivel többet tartalmaz a kilenc közül nyolc esszenciális aminosavból. Azonban fontos megnézi, hogy mennyi az a fehérje amennyit a test ebből képes felhasználni. A szója, a kendermaggal ellentétben, nagy mennyiségben tartalmaz a tripszin inhibitorok (lásd alább), amelyek megakadályozzák a fehérje és az esszenciális aminosavak felszívódását a szervezetben.
2. Javítja a Szív Egészségét
A kendermag az omega-3 és omega-6 zsírsavak ideális 3:1 egyensúlyát tartalmazza, amely elősegíti a szív-és érrendszer egészségét. Egészen pontosan, a kender fehérje por linolénsavat tartalmaz, egy olyan omega-3 zsírsavat, amiről egyes tanulmányok azt mutatják, hogy segít megelőzni a szívkoszorúér-betegséget. (4)
A kendermag emellett szívbarát és magas rosttartalmú étel. Javasolt kender fehérje por hozzáadása a reggeli turmixhoz, ezzel természetesen csökkenthetjük a vérnyomást, az LDL-koleszterint, megemelhetjük a HDL-koleszterint és javíthatjuk a triglicerideket.
3. Csökkenti a Csontritkulás Veszélyét
A kenderben természetesen magas az esszenciális omega-6 zsírsav, a gamma linolénsav (GLA) tartalom. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy azok az emberek, akik nem kapnak elégendő esszenciális zsírsavakat – különösen GLA-t és eikozapentaénsavat (EPA) – nagyobb valószínűséggel szenvednek csontritkulásban, mint azok, akinél ezeknek a zsírsavaknak a szintje normális.
Egy vizsgálatban a 65 évenél idősebb csontritkulásban szenvedő nőknél, akik GLA és EPA kiegészítőket szedtek, kevesebb volt a csontveszteség a megfigyelés három éve alatt, mint azoknál, akik placebo kaptak. A vizsgált nők közül sokan a csontsűrűség növekedését tapasztalták. (5) Ezért érdemes kender fehérje port adni a csontritkulás elleni diétához.
4. Vastagbéltisztító
A kender fehérje por gazdagon tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat. A rostok mindkét formája természetesen tisztítja a vastagbelet, csökkentve a székrekedést és a méreganyagokat a szervezetben. Néhány tanulmány azt mutatja, hogy a rost megvéd a vastagbélrák kialakulása ellen.
Ha kender fehérje por formájában rostot adunk a diétához az csökkentheti az aranyér, a szorulás és a divertikulózis kockázatát. (6)
5. Csökkenti az Édesség Utáni Vágyat
A kender fehérje por magas tápanyagtartalma tökéletes szövetségesé teszi az egészségtelen édességek iránt érzett vágy elleni küzdelemben. A kendermagból készült élelmiszeripari termékek egészséges mennyiségű élelmi rostot kinálnak, ami segít szabályozni a vércukorszintet. Ha a vércukorszint állandó, akkor kevésbé valószínű, hogy hirtelen energia veszteséget tapasztalunk, és nem valószínű, hogy cukorra lesz szükségünk betöleni az űrt.
6. Erősíti az Immunrendszert
Kender fehérje por fogyasztásával könnyen löketet adhatunk az immunrendszerünknek! A kendermag nagy mennyiségben tartalmaz globulin növényi fehérjéket, edestint (65-67 százalék) és az albumint (33-35 százalék), amik aminosavakká alakulnak az emésztőrendszerben. (7) Ezek a fehérjék felelősek az enzimatikus funkciókért a vérplazmában, valamint az antitest képződésért, így kritikus fontosságúak egy erős immunrendszer működéséhez.
Az edestinről úgy tartják, hogy a legkönnyebben emészthető fehérje és nagyon hasonlít a az emberi szervezetben található fehérjéhez. A kender tartalmazza a legnagyobb ismert edestin szintet a növényvilágban, ezért kiváló fehérjeforrás. Az albumin egy másik könnyen emészthető, kiváló minőségű növényi fehérjeforrás, ami nagyon hasonló ahhoz, ami a tojásfehérjében található. (8)
A kender fehérjék könnyebben emészthetők, mert nem tartalmaznak oligoszacharidokat és tripszin inhibitorokat, amik hatással lehetnek a fehérje felszívódására. A tripszin egy emésztő enzim, amit a hasnyálmirigy termel és lehetővé teszi az étrendi fehérjék emésztését. Egyes hüvelyesek, mint a szója és más magfélék blokkolják a tripszint és gátolják a fehérje feldolgozását. (9)
7. A Kendermag Gazdálkodás Előnyös Hatással Van a Környezetre
Sokat írtak már a kender gazdálkodás hasznos oldalairól: kevesebb vizet, műtrágyát és növényvédőszert igényel, mint más élelmiszernövények, javítja a talajt a következő termények számára ahelyett, hogy károsítaná, és termesztése során nagy mennyiségű szén-dioxidot köt meg, ha építő és textilipari termékek gyártásra használják. A húsipar azonban környezetromboló és magas szén-dioxid-kibocsátással jár. Egy tanulmány, ami azt vizsgálta, hogy lehetséges lenne-e, hogy a mezőgazdaság szén-dioxid “süllyesztőket” hozzon létre a szén-dioxid termelése helyett, radikális változásokat szorgalmaz a gazdálkodási gyakorlatokban és a kender, magas fehérjetartalmú növényként, ebbe tökéletesen beleillik. (10, 11)
8. A Kendermag Hipoallergén
Sok fehérjeforrás képes allergiás reakciókat okozni. A mogyorófélék, a hüvelyesek, a tojás, a hal, a tengeri ételek, valamint a tejtermékek mind jól ismert allergének és egyes esetekben akár halálosak is lehetnek. A coeliakiások gluténérzékenyek, és nem ehetnek olyan élelmiszereket, mint a búza, az árpa és a rozs, amelyek mindegyike fehérjeforrás. A kendermag nem tartalmaz glutént, és amennyire ismert, nem okoz allergiás reakciókat. (12)
Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a kendermag antikoaguláns tulajdonságai (lásd lejjebb), amelyek csökkentik a vérrögképződés kockázatát, problémákat okozhatnak azok számára, akik olyan vérhigító gyógyszereket szednek, mint a warfarin, valamint a hemofíliásoknak. Ha a fogyasztó e két csoportból az egyikbe esik, akkor tanácsos, hogy konzultáljon az orvosával, mielőtt nagy mennyiségű kendermagot ad hozzá étrendjéhez.
A Legjobb Vegán/Vegetáriánus Fehérje Porok
Kereskedelmi forgalomban a három legkelendőbb fehérje por a tejsavó, a szója és a rizs. A tejsavó fehérjék globuláris fehérjék, amik a sajt előállításából visszamaradt melléktermékekből készülnek, a szójaproteinek hántolt és zsírtalanított szójababokból származnak, a rizs proteineket pedig csíráztatott barna rizsből vonják ki.
A tejsavó fehérje kiváló választás lehet vegetáriánusoknak. Jó választás izomépítéshez, túlsúlycsökkentéshez és az általános egészség támogatásához. A tejsavó jól felszívódó és nagyon könnyű megemészteni. Még azok számára is elviselhető, akik laktóz-intoleranciában szenvednek. Azonban, mivel a tejsavó fehérje por a sajt előállításából származik, nyilvánvalóan nem alternatíva vegánok számára.
Bár a szója fehérje jó lehetőség vegánok és vegetáriánusok számára, felmerül a kérdés. A szója rosszat tesz neked? A fitoösztrogén terhelés, valamint az a tény, hogy a legtöbb szóját genetikailag módosítják, a válasz “igen”. A szójababbal ellentétben a kendermagok nincsenek kitéve genetikai módosításnak.
A barna rizs fehérje por és borsó fehérje por egyaránt jó lehetőség a vegetáriánusoknak, valamint a vegánoknak. Mindkét por glutén-és tejmentes. A barna rizs fehérje tele van antioxidánsokkal és tápanyagokkal, amivel segíti a fogyást. A borsóprotein szintén sokat képes nyújtani, de sem a barna rizs, sem a borsó fehérje, nem rendelkezik olyan lenyűgöző aminosav profillal, mint a kender.
Az a nagyszerű a kender fehérje porral kapcsolatban, hogy nem csak hogy megvásárolható hitelesített organikus formában, de a kender gazdák azt mondják, hogy a kender termesztése általában alig igényel növényvédő szereket, gyomirtókat, illetve petrolkémiai műtrágyákat. Ez az egyik olyan növény, amely rendkívül alkalmas arra, hogy ökológiai mezőgazdasági módszerekkel termesszék, és ez teszi a kendert általánosságban a viszonylag legbiztonságosabb fehérjeforrásá.
A fehérjében gazdag kender nemcsak teljes aminosav profillal rendelkezik, de emellett könnyen emészthető, így a kender fehérje por edzés előtti fogyasztása nem okoz gyomor problémákat testmozgás közben.
https://orvosikannabisz.com/wp-content/uploads/2017/04/HempGraphic-HUN-168x300.jpg 168w, https://orvosikannabisz.com/wp-content/uploads/2017/04/HempGraphic-HUN-575x1024.jpg 575w, https://orvosikannabisz.com/wp-content/uploads/2017/04/HempGraphic-HUN-600x1069.jpg 600w, https://orvosikannabisz.com/wp-content/uploads/2017/04/HempGraphic-HUN-730x1301.jpg 730w" sizes="(max-width: 735px) 100vw, 735px" style="height: auto; max-width: 100%; vertical-align: middle; width: auto; display: block; margin: 10px auto;">
Hogyan Használjuk a Kender Fehérje Port
A tipikus ajánlás szerint fogyasszunk 1-4 evőkanál kender fehérje port naponta. A kender fehérjét ugyanúgy használhatjuk, mint bármilyen egyéb fehérje port. Addjuk hozzá egy reggeli smoothiehoz vagy shakehez, használhatjuk edzés előtti vagy utáni fehérje löketként. Vagy egyszerűen hozzákeverhetjük a kender fehérje port kedvenc tejünkhöz.
Akár azt is kipróbálhatjuk, hogy hozzáadjuk müzlihez, joghurthoz, palacsintához, granola szeletekhez, muffinhoz, browniehoz, süteményekhez és kenyérhez. A kender fehérje porral kiválthatjuk a sütőipari termékekhez használt liszt 25 százalékát, amivel így fehérjét, rostot, egészséges zsírokat és rengeteg tápanyagot adunk hozzá a kész termékekhez!
A Kender Fehérje Por Mellékhatásai
Mint minden fehérje kiegészítőt, a kender fehérje port is annak tükrében kell fogyasztani, hogy milyen célt tűzünk ki az általános fehérje bevitellel kapcsolatban és hogy mennyi fehérjét viszünk be más forrásokból. A szükséges fehérje bevitel egyénenként változik, ezért ha nem vagyunk biztosak szükségleteinkeben kérjünk tanácsot egy táplálkozási szakértőtől.
A kender fehérje pornak lehetnek mellékhatásai. Ha bármilyen egészségügyi vagy általános aggodalmunk, forduljunk orvoshoz mielőtt kender fehérje port vásárolunk, különösen akkor, ha vérhígító gyógyszert szedünk. A kender fehérje por néha okozhat enyhe hasmenést, a legjobb módja annak, hogy elkerüljék ezt, ha nagyon kis mennyiséggel (egy teáskanál) kezdünk és lassan növeljük az adagot.
Azok az emberek akik herpesz fertőzéssel küzdenek (beleértve az ajakherpesz), legyenek óvatosak, amikor kender fehérje port használnak, mivel a kendermagból származó fehérje igen magas mennyiségben tartalmaz egy bizonyos aminosavat, az arginint. Az arginin fontos a sebgyógyuláshoz, a hormontermeléshez és az immunrendszer működéséhez, de a magas arginin étrend képes elősegíteni a herpesz fertőzést, mivel a vírusnak szüksége van argininre a virális fehérjék szaporodásához. Azok az emberek akiknek visszatérő, krónikus vagy akut herpes fertőzésük van, valószínűleg jobb ha tartózkodnak a kendermag termékek napi fogyasztásától.
A kendermag fehérje esetében a fő figyelmeztetés azok számára érvényes, akiknek valamilyen autoimmun betegségük van. A kendermag fehérje akár 65 százalékban is tartalmazhat globulin edistint, amire szüksége van az emberi testnek vér fehérjék és olyan immunrendszer erősítők előállításához, mint például az antitestek és a gamma globulin. Bár ez a tápanyag lakosság többségének előnyös, az autoimmun betegségek áldozatai esetében a kendermag termékek túlságosan is ösztönzően hathatnak az immunrendszerre.
Nincs kutatás a kendermag termékek és autoimmun betegségek kapcsolatáról – azonban ismert, hogy a kendermagban található esszenciális zsírsavak és aminosavak megnövelik a fehérvérsejtek számát állatokban és emberekben. Azok akik autoimmun betegségben szenvednek, vagy akik immunszuppresszív gyógyszereket szednek, csak óvatosan használják a kendermag fehérjét. (13)
Kender Fehérje Por Összefoglaló
– A kendermag a természet egyik legjobb növényi eredetű fehérjeforrása.
– A kender fehérje por 20 aminosavat tartalamaz, köztük azt kilenc esszenciális aminosavat, amiket a szervezet nem képes saját maga előállítani, ezért ezeket étrendi forrásokból kell biztosítani.
– A kender fogyasztása biztonságos, egészséges és legális – és nem okoz bódulatot.
– A kender fehérje por növeli a fehérje bevitelt, javítja a szív egészségét, csökkenti a csontritkulás kockázatát, tisztítja a vastagbelet, csökkenti a cukor utáni sóvárgást, és erősíti az immunrendszert.
– A kender fehérje por általában a legbiztonságosabb megoldás, mivel ritkán használnak hozzá adalékanyagokat vagy növényvédő szereket.
Források:
https://orvosikannabisz.com/egyeb/elelmezes/kender-feherje-por-a-tokeletes-novenyi-alapu-feherje/
https://draxe.com/hemp-protein-powder/
https://sensiseeds.com/en/blog/hempseed-best-protein-source